Atelier Oslo is a young, award-winning architecture studio that designs environmentally friendly public buildings and transformation projects. The office portfolio ranges from larger urban development projects, to single-family houses, cabins, and installations.
Deichman Bjørvika
The international architecture competition to design Oslo’s new main library was won by Atelier Oslo in collaboration with LundHagem back in 2009. The librarians wanted a house that would inspire visitors to explore all the new facilities and activities the modern library can offer. This motivated us to create an open and intriguing building in which you are constantly invited around the next corner, to discover new places. With its central location in Bjørvika, the new library becomes a vibrant hub - a modern meeting place for learning and exchange of knowledge.

The site is relatively small. In order to avoid building too many floors, the building cantilevers out above its footprint: The first floor above the street to the east, and the fourth floor almost 20 meters out above the urban plaza, creating a protective covering. Three ‘light shafts’ cut diagonally through the building from each of the entrances, giving a glimpse into different sections of the library. The light shafts connect the floors and distribute daylight downwards from three big skylights in the roof. Photos by Einar Aslaksen.
House of Photography – 1st Place Open Architecture Competition 2019
By creating a compact house and placing it at the back of the site, we preserve as much free area as possible towards the sea. The house opens to the surroundings, giving passersby an insight into exhibitions and activities. The simple, yet distinctive wooden structure creates a warm and unpretentious house on the pier. A house that makes Sukkerbiten an attractive place to be all year round.
The Climate House – Natural History Museum
The climate house opens in the spring of 2020 in Oslo Botanical Garden. This will be a new and exciting arena for research and discussions on climate and the environment. The climate house’s location on the site takes into account and adapts to surrounding paths, nature, trees and protected buildings. The building extends at a low height between the trees and forms an open pavilion out into the garden, an open and visible arena for discourse. Here you can learn about the impact of climate change and what kinds of solutions are available, and be inspired to take action. In design and execution alike, the focus has been on climate-friendly solutions, including solar cells on the roof, natural ventilation and the use of materials with a low CO2 emission. A collaboration with LundHagem.
Sentralen
An old bank building in the old downtown of Oslo, has been transformed into an open and innovative house for cultural production and social innovation. The building is a meeting and workplace, as well as a location for production and presentation of various artistic expressions. A collaboration with KIMA Architecture.
Lervig Dock Housing
Housing project on one of Stavanger's best sites by the sea. The base of the four high-rise buildings and the parking facility forms a diverse common park. The window area is maximized through careful analysis of window specifications and energy congestion to ensure that residents get the most out of the spectacular view of the sea and the horizon. The facade reflects the surroundings and changes character according to the weather. A collaboration with LundHagem.
Villa Holtet
House on an island
Cabin Norderhov